Verschijningsdatum Verschenen
ISBN 978 90 330 0492 6
Uitvoering Paperback
Prijs 7,50
Maat 15 x 23 cm
Aantal pagina’s 228
Taal Nederlands
Geïllustreerd Nee
Druk 1
Auteur(s) Piet Stavast
Beschikbaar Ja

Marechaussee Piet Stavast (1920-1988) uit Nieuwe Pekela werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen genomen in Groningen, was geïnterneerd in de kampen Vught en Sint-Michielsgestel, ontsnapte uit de gevangenis in Utrecht en bracht het laatste deel van de oorlog als KP’er door in Friesland (KP = knokploeg van het Nederlandse verzet). Hij was een van de deelnemers aan de roemruchte overval op de Leeuwarder gevangenis op 8 december 1944.

In dit boek beschrijft Piet Stavast zonder franje of dikdoenerij zijn belevenissen tijdens de oorlog. Het maakt duidelijk dat KP’ers geen helden waren, maar ‘doodgewone’ jongens, die deden wat gedaan moest worden.
Dr. Lou de Jong van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie schreef in 1964, toen het manuscript voor dit boek al was voltooid: ‘Er is mij uit de hele literatuur geen enkel relaas bekend dat een zo duidelijk beeld geeft van het bestaan van de KP’er en in het algemeen van de ondergedoken illegale strijder.’

Eerdere drukken van Vlucht en verzet dateren uit 1983 en 1985. Midden jaren zestig verscheen het boek onder de titel Een doodgewone KP’er.