Verschijningsdatum Verschenen
ISBN 978 90 330 0446 9
Uitvoering Gebonden
Prijs 24,95
Maat 29 x 29 cm
Aantal pagina’s 128
Taal Nederlands
Geïllustreerd Ja
Druk 1
Auteur(s) Leendert Plaisier / Andries de Haan
Beschikbaar Ja

Tegenwoordig fotografeert bijna iedereen, maar in de eerste decennia van de twintigste eeuw legde slechts een klein deel van de bevolking, en dan vaak ook nog beroepsmatig, de directe omgeving vast op de gevoelige plaat. Een van deze fotografen was de Duits-Oostenrijkse fotograaf Charles Gombault (1880-1961), die van 1924 tot halverwege de Tweede Wereldoorlog in dienst was bij het Nieuwsblad van Friesland en het Leeuwarder Nieuwsblad, de kranten van uitgever mr. Mindert Hepkema uit Leeuwarden.

Gombault was geen echte nieuwsfotograaf, hij had vooral oog voor de meer algemene ontwikkelingen in Leeuwarden. Straatbeelden, het verkeer, sloop en nieuwbouw, vrije tijd en festiviteiten vormen een belangrijk onderdeel van zijn oeuvre. Daarnaast portretteerde hij veel mensen, van magazijnbediende tot burgemeester.
Deze unieke fotocollectie is in bezit van het Historisch Centrum Leeuwarden. Leendert Plaisier en Andries de Haan, die eerder de boeken Leeuwarden wat kwam, bleef en verdween 1 en 2 samenstelden, hebben een selectie gemaakt uit het bijzondere werk van Gombault en deze foto’s voorzien van informatieve teksten. Met deze uitgave is opnieuw een belangrijk stuk Leeuwarder historie voor een breed publiek toegankelijk gemaakt.