Verschijningsdatum Verschenen
ISBN 9789033011917
Uitvoering Paperback
Prijs 12,50
Maat 14,7 x 19,3 x 6,4 cm
Aantal pagina’s 1024
Taal Nederlands
Geïllustreerd
Druk 1
Auteur(s) Peter Karstkarel
Beschikbaar Ja

Zeer royale (1024 pagina’s) en handige gids voor plaatsen in Friesland.

De auteur Peter Karstkarel geeft van elk zelfstandig dorp en stad een bondige karakteristiek en vertelt iets over de ligging, structuur en ontstaansgeschiedenis. Het boek maakt duidelijk dat de Friese dorpen en steden onderling sterk verschillen.

De plaatsen worden per gemeente en in alfabetische volgorde belicht. Plaatsen met meer dan tweeduizend inwoners krijgen vier pagina’s in het boek, plaatsen met minder dan tweeduizend inwoners twee pagina’s. Het boek geeft verder per plaats recente statistische gegevens over het aantal inwoners, woningen en arbeidsplaatsen.

De auteur baseert zijn Friese plaats- en dorpsschetsen in 419 x Friesland op schriftelijke bronnen, maar ook op jarenlange persoonlijke waarnemingen. Voor de historische basis is gebruikt gemaakt van de grietenijkaarten van Schotanus uit het begin van de 18de eeuw, de Tegenwoordige Staat van Friesland uit het einde van de achttiende eeuw en de grietenijkaarten van Eekhoff uit het midden van de negentiende eeuw. Daarnaast is veel gebruik gemaakt van boeken en artikelen die over de plaatsen zijn verschenen.

Een recensie:

Zeer handig om plaatsen op te zoeken met informatieve foto’s over enkele bezienswaardigheden en veel beknopte informatie over het ontstaan van het dorp/de stad/het gehucht. Duidelijke info over kengetallen (aantal woningen en inwoners). Warm aanbevolen.